Tre nya öl på Systembolaget

Tre nya öl från Eskilstuna Ölkultur släpps på Systembolaget torsdag 1 oktober.

Eskilstuna Modern lager

En traditionell lager med modern fruktighet

Vi vet att väldigt många älskar ljus lager. Vår tjeckiska pilsner Eskilstuna Stolt lager är vår storsäljare utan jämförelse. Nu ger vi våra lagerälskare ett alternativ. För första gången på länge presenterar vi en ny lageröl med lite mer moderna humlesorter och lite mer smak. För den som gillar ljus lager och vill testa gränserna!
Eskilstuna Modern lager är en ljus lageröl som är uppfriskande fräsch och törstsläckande. Aromen domineras av fläder och citrusfrukter blandat med örter. Smaken är försiktigt maltig med toner av mango och ananas som övergår i en distinkt beska i avslutningen. 5,3 %

Eskilstuna Modern lager är gjord som en traditionell lager med moderna humlesorter som ger fruktighet i doft och smak.
Läs på Systembolagets hemsida här

Eskilstuna Quadrupel 2019

Söt, stark, smakrik öl i belgisk munktradition
Eskilstuna Quadrupel är en belgisk ölstil som vi brygger en gång om året. Nu är det dags för den öl vi bryggde i fjol och som stått på lagring för att smakerna ska stabilisera sig till en ljuvlig, balanserad mix.
Eskilstuna Quadrupel 2019 är en en vackert mahognyfärgad öl med komplex och intensivt maltig smak och mjuk beska  med doft och smak av kryddor, knäck och inslag av torkad frukt, muscovadosocker, pomerans, nötter, kryddor och choklad. Ölet har en behaglig restsötma från den höga alkoholhalten.
Quadrupel är en så pass ovanlig öl att den inte är en egen stil. Den första kända quadrupeln skapades av ett holländskt trappistbryggeri och är tänkt som en årgångsbryggd som ska avnjutas under vintermånaderna. Quadrupel kan även kallas för en belgisk barley wine och räknas till nestorn inom belgisk öl.
Eskilstuna Quadrupel kan mycket väl lagras många år och kommer då att utveckla en fylligare och lenare kropp med smak av torkad frukt.
12 %
Läs på Systembolagets hemsida här

Eskilstuna Barley wine 2019

Söt, stark och smakrik.

Eskilstuna Barley wine 2019 är fyllig, intensivt fruktig, maltsöt, vinös, värmande och enormt smakrik. Komplex och fruktig smak med sötma och inslag av kavring, röda äpplen, kandisocker, nötter, torkade fikon, pomerans, choklad och tallbarr.
Eskilstuna Barley wine 2019 är bryggd på stora mängder pilsnermalt, engelsk huml
e och sörmländsk honung. Resultatet är ett öl som definitivt är värt att lagra, helst i flera år. 10 %
Enligt legenden importerade den engelska aristokratin under tidigt 1800-tal mycket franska viner för att dricka till sina fina middagar. Bryggarna tyckte att herrskapet istället skulle njuta engelsk dryck. Deras lösning var att brygga ett öl i vinstyrka och kalla det för barley wine. Trots namnet är det inget vin utan en av de starkaste och mest smakrika ölstilarna i världen.

Eskilstuna Barley wine bryggdes första gången till föreningen Eskilstuna Ölkulturs tioårsjubileum 2013 och håller att lagra i tio år! Eskilstuna Barley wine 2016 vann jurytävlingen vid Uppsala Beer&whisky festival 2017 i klassen specialöl!
Läs på Systembolagets hemsida här

Eskilstuna Ölkultur AB