Ny konst på väggarna

Av 2020-08-21 augusti 23rd, 2020 Bryggeripuben, Evenemang, Nyheter

Nu på lördag  22/8 byter vi konst på väggarna i bryggeripuben.

Roj Friberg 1934 – 2016

Roj Friberg föddes i Uddevalla 1934 och utbildade sig på Konsthögskolan Valand mellan 1960 och 1964. Konstnärsskapets inledande år ägnades åt konst med politisk udd, där fotorealism kombinerades med surrealism, ofta i svartvita kompositioner. Han experimenterade ofta med material och tekniker, och utvecklade något han själv kallade för lacklavering. Det gick ut på att han lackade en yta för att sedan rista fram en bild med nål i det halvtorra lacket som han därefter laserade med pigmentblandningar. Under 1980-talet började Roj Friberg använda allt mer färg i sitt konstnärsskap.

”Att gå in i Roj Fribergs fantasirum är som att läsa Kafka, Becket eller Canetti. Här finns liknande apokalyptiska scenarion” skrev Joanna Persman om konstnären Roj Fribergs livsverk som ställdes ut i en omfattande retrospektiv utställning på Edsviks konsthall 2010. Den tjeckiska författaren Franz Kafka var Roj Fribergs stora förebild och han hade läst hans litterära produktion många gånger om.

Roj Friberg gjorde sig också ett namn som scenograf i bland annat Alf Sjöbergs uppsättning av ”Modern” 1971 och i Cullbergsbalettens uppsättning av ”Krigsdans i aftonland” 1979.

 

Litografier utlånade av Tom Holmlund 
Foto på Roj Friberg: Pontus Lundahl

Eskilstuna Ölkultur AB