Torsdag 21/3 – Bryggerikväll med Anders, suröl och Tempel brygghus

Av 2019-02-17 mars 21st, 2019 Bryggeripuben, Föreningen, Nyheter, Öl

Torsdag 21 mars
Anders Olsson och Arvid från Tempel brygghus
Snackar vi trender inom hantverksbryggningen så är suröl i fokus sedan några år tillbaka. Ursprunget är belgiskt, men vi har åtminstone två riktigt bra surölsbryggerier i Sverige; Brekeriet i Skåne och Tempel brygghus i Uppsala.
Till nästa Bryggerikväll med Anders har vi lockat Arvid Tempel Landgren från Tempel. Han och Robin på Ölkultur ska brygga ihop under dagen. På kvällen pratar Anders och Arvid öl och sen gör han en riktigt tung hårdrocksquiz.

Arvid har med sig två fat för de som verkligen vill pröva annorlunda öl!
JANTE är en smakrik New England IPA
YMIR är en rökt gose (även kallad lichtenhainer i vissa kretsar) den är bryggd ihop med det amerikanska bryggeriet Hammerheart

Självklart presenterar vi en ny egen öl och öppnar dessutom ännu ett fat med Cantillonöl till Arvids ära!

Premiär för Eskilstuna Dry stout
Alla mikrobryggerier med självaktning bör någon gång brygga en klassisk stout och här är vårt bidrag, inspirerat av irländsk stout. Rostad maltsmak med toner av kaffe och choklad som övergår i en torr och besk avslutning. Bryggd på pilsnermalt och rostat kornoch engelsk humle som bittergiva.

Porter eller stout är ett väldigt mörkt överjäst öl och färgen kan ibland uppfattas som svart. Den mörka färgen kommer från den hårt rostade malten, vilket också ger ölet en rostad smak som påminner om pumpernickel, kaffe och mörk choklad. Torr porter och stout har ingen sötma och beskan är måttlig till tydlig.

Många unika öl
Inför Anders fyra bryggerikvällar under våren har han också fyllt på med ett antal unika, speciella och helt enastående öl som inte går att få tag på utanför de mest specialiserade ölpubarna i huvudstaden eller Göteborg. Först och främst ett antal fat från det mytomspunna belgiska bryggeriet Cantillon.
Brasserie Cantillon
är ett av världens mest mytomspunna och berömda bryggerier. Bryggeriet liger i stadsdelen Anderlecht i västra delen av Bryssel. I samma lokal har man bryggt lambicöl sedan i början av 190-talet. Lambicöl är en sorts suröl, spontanjästa med en torr, syrlig och fruktig smak.
Eftersom Cantillonölen är högt uppskattad så hittar Cantillonfat sällan till Sverige över huvud taget. Av och till kan de finnas på några utvalda pubar i Stockholm. Tack vare vårt samarbete med Belgoklubben så har vi nu lyckats få tag på fyra Cantillonfat. Det kommer att kopplas på ett Cantillonfat varje bryggerikväll under våren 2019.

Cantillon Gueuze 100% Lambic
Den 21 mars kopplar vi på nästa Cantillon-fat och det är en oblandad lambic vilket är mycket ovanligt att fa tag på utanför Belgien.

Lambic är en spontanjäst öl från Pajottenland utanför Bryssel i Belgien. Lambicen har bara genomgått en jäsning, även om den jäsningen sker i flera steg. På 1960- och 70-talen utfärdades kungliga dekret om vad en lambik skulle vara. Då beslöt man att lambic förutom att vara spontanjäst, måste innehålla minst 1/3 omältat vete och resten kornmalt.

Lambic är mycket syrlig i karaktären, och har mycket liten kolsyra. Oblandad lambic är mycket ovanligt, åtminstone utanför Bryssel, men nu har vi kommit över ett sådant fat! Fatet innehåller oblandad 2-årig lambic vilket är den typen av lambic som utgör kroppen eller merparten av en Gueuze eller en fruktlambic.  MIssa inte denna chansen!

Kommande bryggerikvällar
Boka gärna i din almanacka!
Onsdag 29 maj – Sörmlands hembryggarmästare utses

Specialprovningar
För dig som är intresserad av öl leder Anders Olsson specialprovningar under våren:

Lördag 4 maj
Ännu ej bestämt innehåll

 

 

 

Eskilstuna Ölkultur AB