1
1

Vår historia

Att odla humle och brygga öl har människor gjort i flera tusen år. Eskilstuna Ölkulturs historia börjar 2003 med en liten medlemspub vid eskilstunaån.

Ett gäng med fyra bryggare; Arto Ukura, Kauko ”Kakan” Lakanen, Thomas Humbla och Bosse Gustafsson mötte Ander Olsson på Svenska mästerskapen i hembryggning. Alla hade samma intresse för ölkultur och närde en dröm om att ge Eskilstuna ett bryggeri igen.

Startskottet för samarbetet blev ett litet hus centralt i Eskilstuna. Medlemspuben Eskilstuna Ölkultur stod klar att ta emot gäster lagom till jul 2003.

Succé
Satsningen visade sig gå hem. Eskilstunaborna fick ett 50-tal ölsorter från hela världen att pröva. Puben var trevlig med musik, poetry slam, armbrytning, trav, ölprovning, Oktoberfester, mycket prat och umgänge. Inte minst den trevliga utemiljön med gräs, äppelträd, bord och bänkar bidrog till trivsam stämning. Antalet medlemmar steg från den allra närmaste vänkretsen till över 700 vid årsskiftet 2007/2008.

Puben gav startkapital
Överskottet från försäljning kunde hösten 2005 användas som tillskott när Eskilstuna Ölkultur AB bildades. Föreningen fick 49 procent av aktierna och de fem grundarna köpte 51 procent.

Fantombryggare 2006
Bolaget fick snabbt kontakt med ett företag som hade ett litet bryggverk stående. Där började bryggning i liten skala med gott resultat. Efterfrågan var stor. Kunderna kom till bolaget nästan utan marknadsföring. Sundbyholms slott och Munktellmuséet kan slåss om äran att vara bolagets första företagskunder. Skogstorps Goifs Oktoberfest hösten 2006 och Blacksmith Bluesfestival sommaren 2007 serverade också öl från Eskilstuna Ölkultur.

Det stora steget
Puben började bli ”urvuxen”, bryggeriet likaså. Vi såg oss om efter större lokal för puben och en lokal för ett eget bryggeri. Sommaren 2007 fick vi en första kontakt med Kommunfastigheter som äger före detta Vapentekniska museet på Faktoriholmarna mitt i Eskilstuna. Lokalen var fantastisk, miljön var perfekt, kanske kunde det bli Sveriges första pubbryggeri. Men det skulle kosta stora pengar och enormt mycket gratis arbete – skulle vi våga satsa?

Styrelsen bestämde sig enhälligt den 10 december 2007 – Nu kör vi!

Nya aktieägare
Några av dem som startade puben valde att stiga av i detta läge. I stället gjordes en nyemission med 100 aktier med nominellt värde 100 kronor som såldes för 2 500 kronor. Intresset var överväldigande, efter en dryg vecka var hela emissionen fulltecknad. Inte minst viktigt var att 30-40 aktieägare och medlemmar bestämde sig för att ställa upp och hjälpa till med målning, barpass, snickerier, arkitektritningar och en mängd andra uppgifter.

2008
Våren 2008 var en intensiv tid när ett 60-tal personer frivilligt arbetade för att iordningsställa lokalerna. I maj invigdes puben inklusive Eskilstunas vackraste uteservering nere vid ån. Medlemsantalet ökade kraftigt. Mitt i sommaren kom bryggverket från Kina. I september bryggdes den första ölen i eget bryggverk – en ale till Oktoberfesten.

Ständig utveckling
Eskilstuna Ölkultur har därefter vårdat den unika kombinationen av företag och förening. Medlemstalet var som mest strax över 2 000 medlemmar. Aktiviteterna i puben har varit många, främst musik varannan helg, men också konstutställningar, årliga oktoberfester, ölresor både till ölfestivaler i Sverige och till England, Tyskland och Belgien, egna festivaler och mycket mer.

Bryggeripuben har också blivit en populär mötesplats för företag, föreningar, offentliga organisationer och utländska besökare. Ölturism i samarbetet med hotell och restauranger har ökat stadigt.

Bryggeriets profil är att ha en bred mångfald av ölsorter. Ölen säljs på många restauranger och pubar i Eskilstuna och runt om i landet.
På Systembolaget finns vi i Eskilstuna med omnejd och det går att beställa enstaka flaskor runt hela landet.