Välkommen till Eskilstuna Whiskykultur

För oss som också gillar whisky

Eskilstuna Whiskykultur

Öl och whisky är båda maltbaserade, den ena bryggs, den andra destilleras. Därför är en naturlig plats för vår verksamhet på Eskilstuna Ölkultur.
Eskilstuna Whiskykultur är en, från Ölkultur, fristående förening som skall utveckla whiskykulturen i vår region. Vi har vår bas i Eskilstuna Ölkulturs lokaler och utvecklar vårt samarbete. 

Eskilstuna Whiskykultur är ansluten till Svenska whiskyförbundet, SWF, och
bildades 2010. Eskilstuna Whiskykultur är en av tre whiskyföreningar i Mälardalen. De andra är Strängnäs Whisky Society och Motstugans Whiskyvänner i Åker. Tillsammans strävar vi för att utveckla samarbetet så att medlemmar ska få en så bra whiskyupplevelse som möjligt.

Föreningen har som mål att arrangera minst sex whiskyprovningar per år för medlemmarna. Provningar hålls normalt i puben lördagar klockan 14.00 – 16.00. Max antal deltagare är normalt 70. Gäster är välkomna att delta på provningar i mån av plats.

Medlemsavgiften är 500:- / år och löper kalenderårsvis. I medlemskapet ingår en årsprenumeration av en whiskytidning till ett värde av ca 495 kr. Som medlem ges du även möjlighet till unika SWF buteljeringar. Klubben arrangerar även whiskyresor till destillerier och mässor på olika ställen i världen.

Vill du gå med i klubben? Skicka in en anmälan med namn, adress, telefon och e-post till whisky@whiskykultur.se så återkommer vi med mer information.

Styrelsen 2020
Kenneth Backman                    Ordförande
Lennart Sandberg                     Kassör
Kennet Lund                             Ledamot
Johan Ohlsson                           Ledamot
Daniel Cassel                             Ledamot
Mats Rönnudd                           Ledamot
Helena Fredefors Wickman    Ledamot

Håkan Hellberg                          Revisor
Sebastian Kolehmainen            Revisor
Patrik Lundkvist                         Valberedning (sammankallande)
Klaus Bitschnau                          Valberedning
Information om provningar och andra arrangemang finns på Whiskykalendern.

ESKILSTUNA STOLT WHISKY
produceras av Eskilstuna Ölkultur

och säljs genom whiskysektionen!
whisywebb
Torsdagen den 12 maj 2016 samlades tre personer i Gnesta. Anders, Klaus och Malin fyllde tre ekfat med 62-procentigt destillerat öl. Faten döptes till Tron, Hoppet och Kärleken och ska omsorgsfullt lagras av Eskilstuna Ölkultur i tre år. Därefter är Eskilstunas Stolt Whisky färdig att konsumeras.
Några månader tidigare levererade Anders Olsson, VD på Eskilstuna Ölkultur flera hundra liter öl till Malin Edman på Gnesta Bränneri. Malin destillerade ölet i sin kopparpanna med hjälp av Klaus Bitschnau , ordförande i Eskilstuna Whiskykultur. Han var noga med att det blev lagom mycket av ”svansens” ruffare destillat för att ge whiskyn den rätta karaktären.
Klaus och Anders har också tillsammans besökt Johan Thorslund på Thorslundakaggen i Högsjö och valt ut tre 30-liters ombyggda bourbonfat från Four Roses.
– De doftade så underbart att Anders och jag godkände dem, berättar Klaus.
Eskilstuna Stolt Whisky säljs via Systembolaget till medlemmar i Eskilstuna Whiskykultur. De får möjlighet att teckna sig för en andel ur de tre faten som lagras på olika sätt. Andelen kommer bestå av tre flaskor med 35 cl ur varje fat.

AKTUELLT PROGRAM

  • 2020-02-29 Oberoende buteljeraren Selected Malts
  • 2020-04-18 Inställt pga Corona
  • 2020-05-30 Inställt pga Corona
  • 2020-09-12 Gammelstilla
  • 2020-10-17 Klubbens 10-årsjubileum
  • 2020-12-05 The Lost Distillery Company
Är du intresserad av att vara med och inte är medlem i Eskilstuna Whiskykultur skicka en förfrågan till whisky@whiskykultur.se. Medlemmar i Whiskykultur har företräde till våra arrangemang.